Λίγα λόγια για μένα....

Γεια σας,
με λένε Μαρία, είμαι Ελληνίδα με καταγωγή από τη Λήμνο και μένω στην Αθήνα, μου αρέσει πολύ η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική και να δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις, έτσι πήρα την απόφαση να δημιουργήσω αυτή τη σελίδα και να μοιραστώ μαζί σας τις συνταγές που έχω.
Μου αρέσει το καλό αποτέλεσμα και αυτό που γεύομαι να ικανοποιεί εμένα και τους ανθρώπους γύρω μου. Πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι κοιτώντας παλιές αλλά και νέες συνταγές, ελληνικές και όχι μόνο.. Γι' αυτό με τα χρόνια οι συνταγές της γιαγιάς και της μαμάς άλλες έχουν παραμείνει το ίδιο και άλλες τις έχω αλλάξει για να τείνουν περισσότερο στη νεότερη γενιά και στα γούστα του καθενός.
Ανυπομονώ για τα σχόλιά σας ή ερωτήματά σας που θα χαρώ να σας απαντήσω.

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΡΙΦΤΑ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

Υλικά:

1 φακελάκι μαγιά
1/2 κούπα χλιαρό νερό
1/2 κούπα γάλα
2 κ.σ. λευκή ζάχαρη
1/4 κούπα λευκή ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κούπα βούτυρο
2 αυγά
4 κούπες αλεύρι
1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλάκι βάζουμε
1/2 κούπα χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη, ανακατεύουμε
μέχρι να λιώσει και το
αφήνουμε για 10 λεπτά να
φουσκώσει λίγο η μαγιά.




Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε
1/2 κούπα γάλα (να μη βράσει)
και αφού το βγάλουμε από τη
φωτιά προσθέτουμε 1/4 της κούπας
ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι και 1/4 της
κούπας βούτυρο και ανακατεύουμε
μέχρι να λιώσει το βούτυρο.



Σε ένα μπωλ χτυπάμε 2 αυγά και
πρσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς
το γάλα με το λιωμένο βούτυρο
και 1 1/2 κούπα αλεύρι και με
μια κουτάλα αρχίζουμε να
ανακατεύουμε. Κάθε φορά που το
αλεύρι αποροφάται από το μείγμα
θα προσθέτουμε 1/2 κούπα τη φορά
αλεύρι και θα επαναλαμβάνουμε μέχρι
να τελειώσει η δόση για το αλεύρι.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη
επιφάνεια και πλάθουμε για 10
λεπτά περίπου μέχρι να είναι
απαλή και να μη κολλάει
στα χέρια.






Ρίχνουμε σε ένα μπωλ λίγο
ηλιέλαιο και εκεί βάζουμε το
ζυμάρι μας όπου θα το αφήσουμε
για 1 ώρα σκεπασμένο με νωπή
πετσέτα για να φουσκώσει.




Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας
πάμε να φτιάξουμε τη γέμιση για
τα ρολάκια μας. Έχουμε λιώσει
3/4 της κούπας βούτυρο και μαζί
με 3/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει
η ζάχαρη.


Αφού έχει λιώσει η ζάχαρη με το βούτυρο
και έχει πάρει το σκούρο χρώμα που
βλέπετε στη φωτογραφία το αδειάζουμε
σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ και από
πάνω ρίχνουμε τη μισή κούπα από τα
καρύδια.




Έχει περάσει 1 ώρα και η ζύμη μας
έχει φουσκώσει. Τη βάζουμε σε
αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε
με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα περίπου
14 x 23 εκατοστά.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε 3/4 της
κούπας καστανή ζάχαρη με
1 κ.σ. κανέλα και τα υπόλοιπα
καρύδια.


Όπως έχουμε ανοίξει τη ζύμη
έχουμε λιώσει 1/2 κούπα βούτυρο
και με ένα πινέλο περνάμε τη
ζύμη αφήνοντας 1 εκ. από τις άκρες.
Έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση με τα
καρύδια και τη κανέλα.




Αρχίζουμε να το τυλίγουμε σε
σχήμα ρολού προσεκτικά και όταν
είναι έτοιμο με το πινέλο μας το
περνάμε όλο με βούτυρο και αρχίζουμε
να το κόβουμε σε κομμάτια. Βγαίνουν
περίπου 14 ρολάκια.





Τα τοποθετούμε μέσα στο πυρέξ
και τα σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα
για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.









Τα ρολάκια έχουν φουσκώσει
και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 με
25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά στους
170 βαθμούς κελσίου.




Μετά από 20 λεπτά είναι έτοιμα
ωραία ψημένα και τα αφήνουμε
για 10 λεπτά πριν τα σερβίρουμε.







Παίρνουμε μία πιατέλα και
αναποδογυρίζουμε το πυρέξ μας
προσεκτικά. Όπως θα δείτε
έχει ψηθεί η ζάχαρη με το βούτυρο
κι έχει δώσει ένα υπέροχο σκούρο χρώμα.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί.



Καλή Επιτυχία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου